AMD Ryzen vs Intel – kampen om prestanda

Det finns ett val som alla datorbyggare känner igen, valet av processor. Det är ingen tvivel om att AMD och Intel är de största och bästa tillverkarna. Men vilken av de två ska man välja? Detta är en otroligt lång diskussion med ett inte helt klart svar. Intel har länge varit processortillverkaren som legat i framkant, men hur är det idag?

Prestanda

Vilken processor har bäst prestanda? Här finns tyvärr inget rakt svar som passar in. Processorn som ger bäst prestanda beror på främst vilken utav modellerna du väljer av respektive tillverkare samt vilket typ utav spel du tänkte spela. Både AMD och Intel har modeller som presterar otroligt bra och klarar av alla dagens spel med råge, bägge tillverkarna har även billigare modeller för spel som inte kräver lika mycket kapacitet. Är du ute efter hög prestanda bör du inte snöa in dig på en viss tillverkare, utan istället jämföra olika modeller från bägge tillverkare. Vill du jämföra två olika modeller kan du använda dig av sidor som cpubenchmark.

Pris

Är du ute efter mest processor för pengarna är AMD oftast att föredra. Men återigen, detta beror mycket på vilken modell du väljer. AMD har en hel del processorer som slår Intels med en lägre prislapp. Detta gäller främst deras billigare processorer, när man kommer upp i den lite dyrare prisklassen är det däremot ganska jämt.

Överklockning

Har du tänkt att överklocka din processor är Intel förmodligen processorn för dig. För det mesta har Intel mest utrymme för ytterligare överklockning jämfört med AMD. Nackdelen här däremot är att du behöver köpa Intels K-serie processor för få möjlighet till bra överklockning. Tänk på att du även måste köpa Intels Z-serie moderkort vilket är i regel dyrare än AMD’s moderkort. Givetvis går det att överklocka Intels andra processorer och moderkort med det ger inte samma effekt som K-serien och Z-serien gör.

Så vilken är bäst?

Svaret blir att det finns inget helt rätt svar. Är du ute efter en viss typ av prestanda i en viss prisklass får du helt enkelt jämföra de två olika komponenternas modeller som kan passa och därefter ta ett beslut.


Photo by Olivier Collet on Unsplash

Photo by Artiom Vallat on Unsplash