Att köpa gamingdator – den kompletta guiden

Att köpa en gamingdator är förmodligen den största investeringen du kan göra i gamingväg. Oftast är det datorn som kostar mest av all utrustning och därmed vill man köpa det rätta och inte lägga pengar på komponenter som man inte kommer få full nytta av. Idag finns det en hel del olika sätt att köpa en gamingdator. Det enklaste sättet att köpa en gamingdator är att köpa en massproducerad färdigbyggd gamingdator av t.ex. Acer eller HP. Ett annat sätt är att lägga ihop en varukorg med komponenter på t.ex. komplett eller Inet och låta dom sätta ihop datorn. Det sista och många fall bästa sättet är att bygga datorn helt själv.

Bygga sin egen gamingdator

Bör jag bygga min egen gamingdator? Faktum är att det är relativt lätt att bygga sin egen gamingdator tack vare alla guider och youtube klipp som finns idag. Det finns även sidor som hjälper dig att se vilka komponenter som är kompatibla med varandra. Vi skulle säga att om intresset finns där så rekommenderar vi absolut att bygga sin egen gamingdator. Det finns fler fördelar med att bygga sin egen gamingdator. Den främsta fördelen är förmodligen pris, i många fall är det billigare att bygga sin egen dator med egen valda komponenter. En annan fördel är att du enklare kan byta en komponent om den gått sönder eller om det är dags för uppgradering.

Vad händer om något går sönder?

En stor nackdel med att bygga sin egen gamingdator är när något går sönder, du måste du själv felsöka vilken komponent som gått sönder och får endast garanti på den enskilda komponenten. Köper du en färdigbyggd gamingdator är garantin annorlunda. Har du däremot en gång i tiden byggt din dator själv är det ganska enkelt att byta ut komponenten det är fel på.

Hur väljer man komponenter?

Det svåraste med att bygga sin egen gamingdator är inte självaste bygget, utan det svåraste är valet av komponenter. Det finns otroligt mycket olika tillverkare, modeller och begrepp att hålla koll på vilket gör att många backar från att bygga sin egen gamingdator. Att t.ex. veta vilket grafikkort man ska välja är väldigt svårt utan grundläggande kunskap, här gäller det att läsa sig till kunskap och kolla youtube för att få ett hum om hur de olika modellerna presterar. Det är även viktigt att veta vilka komponenter som passar med varandra.

Låta någon annan bygga din gamingdator

Ett populärt alternativ för de som vill bygga sin egen gamingdator men inte riktigt känner sig säker med att pilla själv kan låta ett företag göra det åt en. Komplett och Inet erbjuder sig att sätta ihop dina utvalda komponenter mot en viss prislapp. Detta resulterar i en gamingdator som blir byggd utav erfarna byggare vilket i vissa fall bättre än att köpa en färdigbyggd dator.

Köpa färdigbyggd gamingdator

Att köpa en färdigbyggd gamingdator har flera fördelar men även nackdelar. Oftast är de stora tillverkarnas datorer lite dyrare jämfört med priset av att välja samma komponenter och bygga själv. Men att köpa en dator av de stora tillverkarna har en stor fördel och det är garantin. Denna garanti täcker inte bara enskilda komponenter utan hela datorn, vilket är väldigt förmånligt.

Vilken tillverkare är bäst?

Ska du köpa en färdigbyggd gamingdator ligger valet inte bara i händerna på komponenterna, utan även i tillverkaren. Vårat tips är att inte snöa in sig på specifika tillverkare utan istället kolla på vilka komponenter datorn faktiskt har. I vissa fall har ASUS en bättre dator än Acer för ett viss pris och vice versa.


Photo by Nana Dua on Unsplash

Photo by Amiel D Hechanova on Unsplash