Köpråd gamingskärm – detta bör du veta

Gamingskärmen är idag minst lika viktig som komponenterna i datorn, utan rätt datorskärm får du inte ut full nytta utav dina komponenter och en del av pengarna blir som kastade i sjön. Med rätt gamingskärm får du bättre upplösning, mer flyt i spelet och klarare färger. Så vilken skärm bör du välja? Idag finns en marknad med en hel del olika gamingskärmar som varierar sig otroligt mycket från varandra. I detta inlägg kommer vi reda upp så mycket om gamingskärmar som vi kan.

Att välja rätt gamingskärm

Det finns en hel del olika gamingskärmar där ute, en del har 240 Hz, andra har 144 Hz. Vissa skärmar har 4K (3840 x 2160) upplösning medan andra har det klassiska 1920 x 1080. Gamingskärmen du bör välja är skärmen som passar dig och dina spel bäst. Är du ute efter grym skarp och grym grafik bör du köpa en skärm med hög upplösning, exempelvis en 4K skärm. Vill du spara in några kronor är det även värt att köpa en 2560 x 1440 skärm som är snäppet över det vanliga men under 4K.

Är du däremot ute efter en gamingskärm för FPS spel där reaktionsförmågan är viktig bör du köpa en skärm med hög uppdateringsfrekvens, det vill säga 144 Hz eller högre. En skärm med högre Hertz uppdaterar bilderna oftare vilket gör att du snabbare ser fienden. Du som spelar spel som CS:GO får stor nytta utav en skärm med hög Hz, exempelvis 240 Hz.

Alltså gäller det att prioritera vilka egenskaper du är ute efter i en gamingskärm. Är du däremot beredd att betala lite mer för en gamingskärm kan du få en ”allt i ett” gamingskärm, som har hög upplösning, hög hertz och en panel som bidrar med skarpare och klarare färger. Vill du ha köpråd rekommenderar vi gamingtips artikel om gamingskärmar.

Begrepp och deras innebörd:

Upplösning

Den klassiska och vanliga skärmen har oftast Full HD-upplösning (1920×1080). Vill du däremot ha ännu bättre grafik köper du en skärm med högre upplösning, men vad innebär detta? Högre upplösning resulterar i flera pixlar vilket gör skärmen mer detaljerad. Viktigt att komma ihåg för dig som har tänkt att köpa en skärm med hög upplösning är att se till så att du har komponenter tillräckligt vassa för att klara av spelen du tänkt spela eftersom högre upplösning kräver mer prestanda.

Hertz

Som tidigare nämnt är en skärm med hög hertz bättre för spel där reaktionsförmågan är viktig, eftersom bilden uppdateras oftare. De vanligaste Hz skärmar brukar ha är: 60 Hz, 144 Hz och 240 Hz. I regel är skärmar med högre hertz dyrare än skärmar med lägre. Vi rekommenderar minst 144 Hz för gaming vilket har blivit en standard bland gamingskärmar idag.

Responstid

Desto lägre reponstid desto ”snabbare” skärm, alltså bör du hitta en skärm med låg responstid om du är en FPS spelare. Det responstid mäter exakt är hur lång tid det tar för en pixel på skärmen att gå från att visa grått till att visa en annan färg och sedan tillbaka till grått igen. Vanligtvis har gamingskärmar en responstid på mellan 1-3 ms.

Paneler och deras innebörd:

TN-panel (Twisted Nematic)

Detta är den vanligaste panelen och är den vanligaste panelen för gaming. TN-panelen har oftast den lägsta responstiden vilket är viktigt för gaming. Nackdelen med denna panelen är sämre färgåtergivning och betraktningsvinklar vilket kan vara viktigt för dig som gillar film, redigering m.m.

VA-panel (Vertical Alignment)

VA-paneler har bättre färgåtergivning och betraktningsvinklar vilket lämpar sig bättre för dig som är ute efter grafik och upplevelse. Denna panelen lämpar sig även bättre för vissa typer utav jobb som tillexempel redigering.

IPS-panel

Denna panelen är som en Allround panelen med bra färgåtergivning, betraktningsvinklar, och bildkvalitet. Denna paneltyp passar även väldigt bra till spel så länge skärmen har låg responstid.


Photo by Ali Zolghadr on Unsplash

Photo by Uzair Ahmed on Unsplash