Nya steam deck – vad är det för något?

För att enkelt beskriva Steams nya ”Deck” kan vi citera va de själva säger om den: ”Steam Deck levererar Steam-spelen och -funktionerna du älskar i en kraftfull och praktisk enhet. Spela var du vill, när du vill.” Alltså en portabel spelkonsol likt Nintendo switch men med Steams spel.

Den nya Steam Deck kommer i tre olika prisklasser som sträcker sig mellan 419€ och 679€, förhållandevis är detta ganska dyrt kontra hur mycket dator man kan få för pengarna. Men viktigt är att inte glömma hur portabel denna maskin är. Vidare är även denna konsol starkare och har mer prestanda jämfört med den största konkurrenten Nintendo Switch.

Samarbete med AMD

Steam har samarbetat med AMD för att skapa Steam Decks anpassade APU som enligt Steam är optimerad för handhållet spelande. Zen 2- och RDNA 2 är arkitekturen som är densamma finns i Radeon RX 6000-serien. Samarbetet med AMD resulterar i ett kraftpaket som enligt Steam har mer än tillräcklig prestanda för att köra de allra senaste AAA-spelen.

Skärm

Steam deck kommer att ha en 7-tums pekskärmar med multitouch, 60 Hz och en upplösning på 1 280 x 800. Detta låter lite halv tråkigt, men genom att koppla upp konsolen mot en annan skärm ökar dessa siffror markant. I regel krävs det inte lika hög upplösning på en mindre skärm kontra en stor så egentligen är det inte ett jättestort problem.

Spel

På Steam Deck kommer alla spel från Steams bibliotek gå att spela. Detta låter väldigt lockande eftersom Steam har en hel del spel som man kan klassa som ”klassiker” spel.

Steams webbplats kan du läsa mer om nya Steam deck